• Analisten van SkyBridge Capital suggereren dat goud de enige levensvatbare valuta is die overblijft.
  • Door de debasement van de dollar zijn er wereldwijd weinig andere beleggingsmogelijkheden meer over.
  • Sommigen beweren dat Bitcoin, als het nieuwe ‚digitale goud‘, een oplossing kan bieden.

De wereldwijde COVID-19-crisis heeft een valutavacuüm gecreëerd dat de prijs van goud omhoog zal drijven, aldus analisten van SkyBridge Capital.

Het team gelooft dat de wereldwijde valutamarkt zal imploderen en dat goud het achtergebleven gat zal opvullen. Het argument wordt vooral ingegeven door de huidige bezorgdheid over de Amerikaanse dollar. Het coronavirus heeft geresulteerd in ongekende stimuleringsbetalingen en een aanzienlijk verlies aan kracht van de dollar in 2020.

De moeilijkheid, per SkyBridge, is dat geen enkele andere valuta de vastberadenheid heeft om het reservegat dat de dollar lang heeft gehouden op te vullen. Volgens Troy Gayeski, co-chief investment officer en senior portfolio manager:

Als je denkt aan valutadeficiëntie is het de vraag wat de dollar gaat verzwakken ten opzichte van, en als je over de hele wereld kijkt, is het moeilijk om enthousiast te zijn over alternatieve valuta. Goud is dus duidelijk een natuurlijke alternatieve valuta.

Het kopen van de Gold Bug

Het bericht ging gepaard met het nieuws dat het bedrijf voor het eerst sinds 2011 het edelmetaal zou kopen. Warren Buffett, een lange tijd gouden naysayer, kocht deze week ook zwaar op de goudmarkt.

De allocatie van grote hoeveelheden kapitaal in het alfa-metaal betekent een belangrijke verschuiving in de handelsstrategie. Beleggers zoeken over het algemeen naar rente- of dividendposities. Wanneer de inflatie deze rendementen verwaarloosbaar of negatief maakt, wordt goud een goede optie.

Daarnaast biedt goud het voordeel dat het als valuta fungeert, hoewel het enigszins illiquide is. Dit biedt het dubbele voordeel van stabiliteit en waarde, wat waarschijnlijk heeft geleid tot aanhoudende prijsstijgingen in de afgelopen tijd.

Zal Bitcoin Suit volgen?

De nieuwe goudkoorts kan ook enig inzicht geven in de opkomst van Bitcoin Trader. Het ‚digitale goud‘ heeft de afgelopen dagen dramatische winsten geboekt tot meer dan 12.000 dollar per munt. Tot op heden heeft het nog steeds meer dan $11.800 in handen.

Sommigen beweren dat de aanloop wordt aangewakkerd door een stormloop op activa die als alternatieve valuta kunnen fungeren, maar die uit dollars worden gedesinvesteerd. Bitcoin kan worden gezien als het aanbieden van deze dubbele functionaliteit.

Echter, terwijl goud opmerkelijk moeilijk te besteden is, heeft bitcoin het extra voordeel van liquiditeit. Het verschil tussen het scannen van een QR-code en het dragen van een staaf goud zou duidelijk moeten zijn. Hoe dan ook, beleggers blijven de noodlijdende dollar ontvluchten.

Comments are closed.